Lenfödem Tedavisi

LENFÖDEM

Lenfatik sistemdeki herhangi bir bozukluk nedeniyle protein açısından zengin içerikli sıvının dokular arasındaki boşlukta birikmesi sonucu oluşan ödeme LENFÖDEM denir. Etkilenen bölgede şişlik ve enfeksiyonlara yatkınlık belirtileri gösterir. Hastanın yaşam kalitesini ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkiler. İlerleyen dönemlerde kol ve bacak fonksiyonlarında kısıtlılıklara neden olur. Kol ya da bacak, diğeriyle karşılaştırıldığında kalınlık farklılığı ve dokuda bazen sertlik saptanır. Belirtiler aşırı egzersiz ve yorgunluk sonrası artış gösterir. Başlangıçta akşam saatlerinde ortaya çıkan belirtiler, hastalığın ilerlemesi ile gün içinde kalıcı nitelikte olur. Hastalığın erken evrelerinde tanısı güçtür.

Erken evrede etkilenen alanda şişlik ve çap artışı en önemli dikkat çekici belirtilerdir. Kullanılan takı, aksesuarlar, giysi ve ayakkabının sıkması söz konusu olabilir. Lenfödem, lenfosintigrafi ve lenfatik MRI ve ultrasonla teşhis edilebilir.

 

Primer Lenfödem

Lenfatik sistemde doğuştan bir problem olduğu durumlarda karşımıza çıkar. Bebeklik çağında fark edilir ya da tetikleyici bir neden olmadığı sürece uzun yıllar hiçbir belirti vermez.

 

Sekonder Lenfödem

Lenfatik sisteme yapılan bir müdahale sonucu ortaya çıkar. Cerrahi bir operasyon sonrası lenf nodüllerinin alınması, travma, kanser, radyoterapi gibi ilerleyici ve kronik bir hastalık olan lenfödem cerrahi yöntemlerden olumsuz etkilendiği için tüm dünyada kabul görmüş olan MANUEL LENF DRENAJI ile birlikte BANDAJLAMA yapılarak kontrol altına alınır. Bu drenaj tekniğinde amaç birikmiş olan fazla sıvının çeşitli el tutuş teknikleri ile yapılan özel masaj sayesinde vücuttan atılmasıdır. Ödem istenilen seviyeye gerilediğinde hastaya uygun BASI GİYSİSİ önerilerek uzun vadede lenfödemli kol ya da bacağın tekrar şişmemesi hedeflenir. Hastaya koruma programı dahilinde eğitim verilir, egzersiz planlanır.

 

Manuel lenf drenajı ve bandajlama özel eğitim alan fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dr.Gökhan GÜNAY
(Aile Hekimi)

Dr.Fikret DEMİR
(Aile Hekimi)

Dr.Mustafa KORKUT
(Pratisyen Hekim)

Op.Dr.N.Nihan ÇETİN
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op. Dr. Pelin KOCA
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op. Dr. Ebru AĞIRDEMİR
(Kadın Hastalıkları ve Doğum)

Op. Dr. Esra ŞAHİN
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op.Dr.Berçem OĞUZ
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op.Dr.Mikail KAYA
(Genel Cerrahi, Başhekim)

Op.Dr.Ahmet Zeki AYDIN
(Genel Cerrahi Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Mustafa AYDOĞDU
(İç Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Tülin KURT KARAKÖSE
(Kardiyoloji Uzmanı)

Uzm.Dr.Şükrü KORAMAZ
(Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı)

Uzm. Dr. Çetin DURAN
(Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı)

Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

Op.Dr.Emsal CÜRE
(Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı)

Uzm. Dr. Recai YILDIZ
(Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!