Pankreatit
Ani başlayan pankreas iltihabıdır. Pankreas hücrelerinin hasar görmesi sonucunda içerdikleri sindirim enzimleri açığa çıkar ve sağlam hücreleri sindirmeye başlar.
En sık akut pankreatit nedeni sarfa taşlarıdır. Safra taşları safra kanalı aracılığıyla pankreas kanalını tıkar. Bunun sonucunda tıkanma sarılığı ortaya çıkar. İkinci sıklıkta alkol kullanımı gelir. Alkol doğrudan ve dolaylı olarak pankreası etkileyerek hasarlanmasına yol açabilir. Ayrıca pankreas kanalı sonundaki kaslarda spazma neden olarak pankreatit oluşmasına neden olur.
Akut pankreatitin ödematöz ve nekrotizan olmak üzere iki tipi vardır.
Ödematöz tip pankreatit daha hafif seyreder ve hücrelerdeki hasar daha azdır. Ciddi sorun oluşturmadan ve cerrahi müdahale gerektirmeden iyileşir.
Nekrotizan tip pankreatit "ağır akut pankreatit" olarak da adlandırılır. Pankreas dokusunda ve çevre dokularda ağır hasar ve hücre kaybı vardır. Yoğun bakım ve cerrahi müdahale gerektirir. İyileşme olsa da pankreas ciddi derecede hasar görmüş olacağından arkasında sorunlar bırakabilen bir hastalıktır.
Hastalık bulguları ani başlar. En belirgin bulgu karın üst kısmından başlayıp bele ve sırta kuşak tarzında yayılan karın ağrısıdır. Bulantı ve kusma eşlik edebilir. Hastalarda sindirim bozukluğu olacağı için dışkı yağlı olabilir.