Şarbon

Sığır, keçi, koyun gibi otobur hayvanlardan insana bulaşan bir hastalıktır. 

Etkeni Bacillus anthracis isimli sporla üreyen bir bakteridir.  

Bakterinin vücuda girmesinden sonra bir hafta içinde belirtiler ortaya çıkar. 

Deri şarbonu: Bakterinin deriye girdiği yerde böcek ısırığına benzer bir kabarıklık oluşur. Birkaç gün içinde içine sıvı dolar ve daha sonra ortasında siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir.

Bağırsak şarbonu: Ateş, iştahsızlık, bulantı, kusma şikayetleriyle başlar. Daha sonra karın ağrısı, kanlı kusma, kanlı ishal görülmeye başlar. Kan hücrelerinin etkilenmesiyle birlikte şok tablosu ortaya çıkabilir. Tedavisi olmasına rağmen ölüm oranı %50 civarındadır. 

Akciğer şarbonu: Soğuk algınlığına benzer şikayetlerle başlar. Hafif ateş, burun tıknaıklığı, burun akıntısı halsizlik ilk şikayetlerdir. Daha sonra ateş yükselir ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü gelişir ve solunum yetmezliği ortaya çıkar. Hastalık genellikle ölümle sonuçlanır. 



Pulmoner şarbon

Etkeni Bacillus anthracis adlı bakteridir. Enfekte hayvanlardan insana bulaşır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Mustafa AYDOĞDU
(İç Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Hikmet ŞENDAĞ
(İç Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
İç Hastalıkları (Dahiliye)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!