Gıda kökenli Bacillus cereus zehirlenmesi

Bacillus cereus toksinleriyle oluşan bir gıda zehirlenmesidir.

Gıda kökenli Clostridium perfringens [Clostridium welchii] zehirlenmesi

Clostridium perfringens toksiniyle oluşan bir besin zehirlenmesidir.

Gıda kökenli stafilokok zehirlenmesi

S aureus'un salgıladığı toksin sonucu ortaya çıkan gıda kaynaklı besin zehirlenmesidir.

Gıda kökenli Vibrio parahaemolyticus zehirlenmesi

Vibrio parahaemolyticus toksiniyle oluşan, gastroenteritle seyreden bir gıda zehirlenmesidir.

Zehirlenme

Zehirlenme.

Besin Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi virüs ve bakterilerin bulunduğu yiyecek ya da suyun tüketilmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Besin zehirlenmesi genellikle E-coli, Salmonella ve Staphylococcus gibi bakteriler sonucu meydana gelebilmektedir. Besin zehirlenmesinde bu bakteriler dışında pek çok mikroorganizmada rol oynamaktadır.

Besin zehirlenmesinde bulantı ve kusma, en açık belirtiler arasında yer almaktadır. Bunun yanında karın ağrısı, ishal ve kramp gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır.Besin zehirlenmesi tek bir kişiyi etkilediği gibi salgın şeklinde de görülmektedir. Belirtilerin şiddeti neden olan bakteri ve virüsün türüne göre değişmektedir.

Gıdalar üzerinde birtakım mikroorganizmalar yer almaktadır. Bu mikroorganizmalar hijyenin sağlanmaması veya pişirme sırasında uygulanan hatalar yüzünden çoğalmakta ve besin zehirlenmesine neden olmaktadır. Oda sıcaklığı mikroorganizmaların çoğalmasını desteklemektedir. Oda sıcaklığında bekleyerek zamanla bozulan gıdaların tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olmaktadır.

Mikroorganizma taşıyan tavuk ve et ürünlerinin uygun sıcaklıkta pişirilmemesi, pişmiş gıdaların açıkta bekletilmesi, süt ve süt ürünlerinin buzdolabı dışında bekletilmesi, dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin kırılması, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler ve kaynağı belli olmayan suların tüketilmesi besin zehirlenmesinde risk faktörü oluşturmaktadır.

Gıda zehirlenmesinde sıvı kaybına bağlı vücutta tuz dengesinde bozulma ve böbrek rahatsızlıkları gibi komplikasyonlar görülebilir. Gıda zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında tüketilen gıdalar not edilmelidir.

Fizik muayene ve şikayetlerin yanında tam teşhisi koyabilmek için dışkı testi ile dışkıda kan olup olmadığına bakılır ve etkin mikroorganizma taraması yapılır. Dışkı testinin yanında duruma göre kan testi ile de tanının desteklenmesi gerekebilir.

Gıda zehirlenmesi tedavisinde amaç ortaya çıkan belirtileri en aza indirmek ve kontrol altına almaktır. Gıda zehirlenmesi tedavisinde öncelikli olan kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. Bu yüzden hastaya serum bağlanmakta ve bol su içmesi önerilmektedir. Bunun yanında gıda zehirlenmesinin çeşidine göre mikroorganizma tedavisi de uygulanmaktadır.

Besin zehirlenmesi yaşayan hastaların , hastalıkları sonrası bol bol sıvı gıda tüketmesi önerilmektedir. Bu süreçte ilaç kullanımına dikkat edilmeli ve doktor tavsiyesi dışına çıkılmamalıdır. Gıda zehirlenmesinden korunmak için besinlerde hijyene dikkat edilmeli ve güvenilir gıdalar tüketilmelidir. El ve tırnak temizliğinin yanında kişisel hijyene önem verilmelidir. Et ve et ürünleri uygun sıcaklıkta pişirilmeli, pişmiş gıdalar açıkta bırakılmamalıdır. Donmuş gıdalar çözüldükten sonra kullanılmalı ve çözünen gıdalar tekrar dondurulmamalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!