Menopoz

1. Menopoz Nedir?
 
Menopoz son adet kanaması anlamına gelmektedir. Kadınlarda genellikle 40-55 yaş arasında adetin düzensizleşmesiyle başlayan ve daha sonra ise tamamen adetlerin kesilmesi durumudur. Bilinenin aksine rahmin değil yumurtalıkların işlevinin sona ermesidir. Menopozda adet düzensizliklerinin başladığı dönem premenopoz, adetin sonlandığı dönem ise postmenopoz olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemlerde kadınlarda pek çok değişiklik meydana gelmektedir.
2. Menopozun Belirtileri Nedir?
Menopoza giren kadınlarda;
Başta yüz olmak üzere özellikle vücudun üst kısımlarında sıcak basmaları meydana gelmektedir
Uyku sırasında sıcak basmasıyla birlikte gece terlemeleri yaşanmaktadır.
Perimenopoz döneminde adet düzensizlikleri.
Vajina kuruluğu
Cinsel isteksizlik
Sürekli halsizlik durumu
Duygusal dengesizlik
Östrojenin azalmasıyla vücut daha fazla yağ depolamaya başlar ve kilo problemi ortaya çıkar.
Saç dökülmeleri meydana gelir.
 
Bu ilk belirtilerin yanında baş dönmesi, idrar kaçırma, şişkinlik, alerji, vücut kokusu, çarpıntı, göğüslerde ağrı, panik bozukluğu, sindirim sorunları, kaşıntı, karıncalanma gibi belirtiler de gözlenmektedir.
 
3. Menopozun Nedenleri Nedir?
Yumurtalıklar tarafından üretilen östrojen ve progesteron hormonunun azalması ve 40‘lı yaşlardan sonra bu hormonun üretiminin durması menopoza neden olmaktadır. 
4. Menopozun Risk Faktörleri Nedir?
Erken yaşlarda adet görme, ailede erken menopoz öyküsü, yumurtalıklarla ilgili ameliyat öyküsü risk faktörleri arasında yer almaktadır. 
5. Menopozun Komplikasyonları Nedir?
Menopozun sebep olduğu pek çok komplikasyon bulunmaktadır. Vücuttaki östrojen seviyesindeki düşmeyle birlikte kalp- damar hastalıklarındaki risk artmaktadır. Bunun yanında osteoporoz olarak adlandırılan kemik erimesine neden olmaktadır. Vajina ve idrar yollarında estrojen üretiminin azalmasına bağlı vajinal kuruluk, idrar kaçırma durumu ortaya çıkmaktadır.
6. Menopoz için Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Doktor randevusu öncesi belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerekmektedir. Pek çok kadın bu durumu kabullenmek istemez bu yüzden hasta yakınlarının hastayı iyi takip etmesi ve doktor randevusu için hazırlaması gerekmektedir.
 
 
 
7. Menopozun Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Menopozun tetkik yöntemleri arasında hasta şikâyetleri büyük önem taşımaktadır. Kesin tanı koymak için hormon testleri yapılmaktadır. Bu testlerde  FSH, LH ve estrojen hormonlarının seviyesine bakılmaktadır. Test sonuçlarıyla birlikte adet kanaması 6 ay gecikmişse tanı konulur. 
8. Menopozun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Menopoz tedavisinde azalan ve üretimi duran hormonlar gereken tanı ve tetkikler yapıldıktan sonra hormon tedavisi uygulanmaktadır. Böylece hayatı olumsuz etkileyen pek çok faktöre karşı önlem alınır. Hormon tedavisi ağızdan ya da cilde yapıştırılan bantlarla yapılmaktadır. Bu bantlar 3 günde bir ya da haftada bir değiştirilmelidir. Östrojen tedavisi ile bağırsak kanseri ve Alzheimer hastalığının görülme ihtimali azalmaktadır. 
9. Menopoz Hastaları için Yaşam Stili Önerileri
Menopoz hastaları için moral çok önemlidir. Bu dönemdeki kadınların pek çoğu kadınlıklarının yok olduğu gibi görüşlere sahip olmakta ve psikolojik sorunlar yaşamaktalar. Bu yüzden psikolojik destek almaları gerekebilir. Kemik erimesine karşı yeterli miktarda kalsiyum almaya özen gösterilmelidir. Bunun yanında düzenli olarak egzersiz ve fiziksel aktivitelere de hayatlarında yer vermeleri gerekir.
 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.N.Nihan ÇETİN
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op. Dr. Pelin KOCA
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Op. Dr. Ebru AĞIRDEMİR
(Kadın Hastalıkları ve Doğum)

Op. Dr. Esra ŞAHİN
(Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kadın Hastalıkları ve Doğum

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!