Kesilmiş Diş
Diş kesilmesi dişlerin bazılarında fazla büyüklük olması ya da dişlere başka bir tedavi öncesi yapılması gereken diş küçültme işlemine denir. Zikron kaplama, protez gibi tedavilerden önce dişler kesilerek kaplamaya uygun hale getirilir.
Hastanın dişlerinden görüntü olarak ya da işlevsel olarak memnun olmaması sebebiyle yapılacak tedavilerin bir çoğunda diş kesilme işlemi uygulanır. Ayrıca bazı dişlerin diğer dişlerden daha büyük olması görüntü olarak rahatsız etmesi, ağzı açıp kapamakta ve yemek yemekte zorluk yaratması sebebiyle de dişlerde kesilme yani diğer adıyla küçülme işlemi uygulanabilir.
Diş kesilmesi işlemi protez tedavisi öncesinde yapılıyorsa hastanın ağzına uyuşturucu bir iğne yapılarak ağız bölgesinin uyuşması beklenir. Diş kesilme işlemi hastanın ihtiyaç duyduğu ölçüde tamamlanır. Bazı hastalarda ihtiyaç duyulan dişler kesilir. Bazı durumlarda ise tüm dişler kesilerek kaplamaya uygun hale getirilir. Tedavi sürecinde ilk olarak diş kesilerek yeterli ölçüde küçültülür. Bu işlemden sonra uyuşturucunun etkisinin geçmesiyle ağrı oluşması normaldir. Dişlerde ve diş etlerindeki ağrıyı azaltmak için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilinir. Hastaya estetik açıdan kötü bir görünüm olmaması için geçici olan dişler takılır. Hastanın diş etlerinin iyileşmesi için 1 hafta kadar beklenir. Bu süre hastanın durumuna göre daha uzun da olabilir. Diş etleri iyileştikten sonra protez dişler takılır.
Diş köprüsü tedavisi ise dişler arasında tek bir dişin kaybedilmesiyle yapılır. Dişin kaybı hem görsel hem işlevsel olarak sıkıntı yaratır. Bu yüzden kaybolan dişe komşu dişlerden destek alınarak köprü kurulur. Köprü kurma sırasında da komşu dişlere kesme işlemi uygulanmaktadır.
Diş kesilmesi sonrasında diş doktorunun yaptığı uyuşturucu iğnenin etkisinin geçmesiyle dişlerde ağrı olması oldukça normaldir. Ağrı olmaması durumu oldukça az karşılaşılan bir durumdur. Genelde ağrı sorunu olmayan hastaların acı eşiği çok yüksektir. Dişlerde ağrı olması durumunda doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılabilinir. Ağrının aşırı derecede olduğu, uyumayı önlediği durumlarda ise diş doktorundan öneri istenebilir. Diş kesilmesi sonrasında belli bir süre hastanın yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenmesi gereklidir. Hastaların aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınması gereklidir. Diş kesilmesi ve yeni dişlerin yapılmasından çok uzun bir süre geçmesine rağmen ağrı devam ediyorsa ve hasta yemek yemekte zorlanıyorsa diş kesilmesi sırasında dişin fazla kesilmesinden kaynaklı bir sorun oluşmuş olabilir. Böyle bir durumda hastanın önce kendi doktoruna daha sonra başka bir diş doktoruna görünmesi yararına olacaktır.