Astım

Solunum yollarının uzun süren bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir hastalıktır.


Hava yollarında daralma olduğunda; kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hırıltılı solunum ortaya çıkar. Bu belirtiler tekrarlayıcıdır ve nöbetler şeklinde gelir. Genellikle gece ve sabaha karşı görülür. 

Astım atakları polenler, ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan tüyleri, sigara dumanı, bazı besinler (süt, yumurta, fıstık, buğday, soya gibi...), solunum yolu enfeksiyonları, reflü hastalığı, ağır fiziksel aktivite ile tetiklenebilir.


Çocuklarda Astım

Çocuklarda astım, hava yollarının daralması ile oluşan ve krizler halinde gelişen bir hastalıktır. Astım yerine spastik bronşit, alerjik bronşit, kronik bronşit adları da sıkça kullanılmaktadır.

Çocuk astımının belirtileri arasında gribin normalden daha ağır geçmesi ve grip süresinin 15 günü aşması, nefes almakta zorluk çekmesi, sık sık öksürmesi, konuşma sırasında öksürük, göğüste sıkışma gibi rahatsızlıkların oluşması, koşma sırasında öksürük krizlerine girmesi, uyuyorken ve sabaha karşı öksürme nedeniyle uyanması gelmektedir.

Çocuklarda görülen astımın tam nedeni bilinmemektedir. Astım birden fazla nedenden kaynaklı oluşabilir. Çocuğun genetik olarak astıma yatkınlık göstermesi, beslenme biçimi ve yaşadığı çevre astıma neden olan faktörler içinde gösterilebilir. Çocuklarda astıma neden olan diğer etmenler ise enfeksiyon, çocukta oluşan stres, çocuğun tükettiği bazı yiyecekler, soğuk hava olarak gösterilebilir .

Çocuklarda görülen astımın genetik olması, solunum yollarıyla ilgili hastalıkların geçirilmesi, egzama, alerjik rahatsızlıklar, çocuğun anne karnında olduğu dönemde annenin sigara kullanması gibi faktörler astıma sebep olan risk faktörleridir. Çocukta astıma sebep olan çevresel risk faktörleri de astımın tehlikesiyle ilgili ciddi sorunlar oluşturabilir. Çevresel risk faktörleri içinde alerji oluşturacak maddelerin çocuğun yaşadığı yerlerde olması, çocuğun sigara dumanına maruz kalması, hava kirliliği, beslenmesinde oluşan eksiklikler ve bazı ilaçlar sayılabilir.

Çocuklarda astım burun, boğaz, sinüsler ve kulaklarla ilgili problemlere neden olabilir. Astımlı çocuklarda burun tıkanıklığı ve bununla birlikte kulak enfeksiyonları ve sinüzit meydana gelir. Astım sıklıkla rastlanmasa da çocukta psikolojik problemlere de neden olabilir. Ağır astım geçiren çocuklarda okula gidememe sorunu, spor aktivitelerine katılamama ve astım atağıyla birlikte  çocuğun acil olarak doktora götürülmesi gibi durumlar çocukta psikolojik rahatsızlıklara neden olan sebeplerdir.

Çocuklarda oluşan astım rahatsızlıkları çok tehlikeli olmasa da çocuğun hayatını kısıtlayıcı durumlara yol açabilir. Bu yüzden doktor kontrolleri ve kullanılacak ilaçlar ihmal edilmemelidir. Belirtilerin görülmesiyle birlikte çocuğun bir uzmana gösterilmesi gerekmektedir.

Doktorun astım tanısı koyması için öncelikle çocuğun şikayetleri hem çocuktan hem de aile fertlerinden dinlenir. Çocukta öksürük ve nefes darlığı problemlerinin varlığı ilk olarak akla astım rahatsızlığını getirir. Doktor muayenesinde akciğerlerde bronş daralmasına ait belirtiler bulunması astım tanısını destekleyen bir başka durumdur.

Astım tedavisi çocuklarda genellikle olumlu sonuçlanır. Tedavi ilk olarak astıma sebep olan alerjenden korunma yollarının bulunmasıyla daha sonra ise ilaç tedavisi ile devam eder. Bazı durumlarda ise aşı tedavisi dediğimiz immunoterapi çocuğa uygulanmaktadır. İmmunoterapi iki yöntemle uygulanmaktadır. Bunlarda biri dil altı damla ve diğeri ise cilt altı enjeksiyonu şeklindedir. Tedavinin başarısı oldukça yüksektir. Tedavi seçimi hastanın durumuna göre seçilir ve ilaçların doğru tekniklerle uygulanması tedavinin olumlu sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir.

Astım olan çocuğun yanında kesinlikle sigara içilmemelidir. Çocuk kirli havaya ve sigara dumanına maruz kalacağı yerlerden uzak tutulmalıdır. Çocuğun düşük yağ içeren sağlıklı besinler tüketmesi, düzenli egzersiz yapması da oldukça önemlidir. İlaçlar düzenli kullanılmalı, doktor kontrolü aksatılmamalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!