ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON

Anestezi, tıp biliminde ameliyatlarda kullanılan bir terimdir. Anesteziyoloji bilim dalında yer alan anestezi işlemi ile vücudun ameliyat boyunca belli bölümleri veya tamamının duyarsız hale getirilmesi söz konusudur. Bu işlemi yapmadaki amaç hastanın ameliyat sırasında hastanın acı çekmesini engellemektir. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Birimimizde anestezi uzmanları ile hastalar ameliyata hazırlanmakta ve ameliyat süresince uzman hekimlerin kontrolü altında olmaktadır. Hastanemizde yapılacak olan operasyonun türüne göre genel anestezi, lokal anestezi ve bölgesel anestezi uygulamaları yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrılar anestezi uzmanları tarafından kontrol edilir ve önlem alınır. Hastanın tansiyon, nabız, elektrokardiyografi, kanın oksijenlenmesi gibi durumları anestezi uzmanları tarafından sürekli izlenir. Kronik ağrılı hastalıklara sahip olan hastaların tedavisinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Birimi önemli bir rol oynamaktadır. Hastalığın değerlendirilmesi ve tanı konulmasıyla birlikte uzman hekimlerimiz hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak için tıbbi temeller doğrultusunda ağrı tedavisi ve diğer tedavileri uygulanmaktadır. Bunun yanında Genel Yoğun Bakımımızda nörolojik, solunumsal ve dolaşımla ilgili hayatı tehlikeye sokan patoloji ve hastalıkların takip ve tedavileri yapılmaktadır. Bunlar içerisinde zehirlenmeler, zatürreler, enfeksiyonlara bağlı sepsis (kan zehirlenmesi) ve daha ağır formları, kafa içinde gerçekleşen hayatı tehlikeye sokan tüm durumlar ve benzeri hastalıklar ve son olarak takip ve tedavisi yapılan hastalıklar yer almaktadır. Tedavi etkinliği kanıtlanmış tüm tedavi olanakları ile hastaların tedavileri yapılmaktadır.

ERİŞKİN YOĞUN BAKIM

Yeni doğan hariç tüm yaş gruplarında olan durumu kritik ve sık takip gerektiren hastaların yoğun bakım uzmanlarının sorumluluğu atında tedavi ve bakımları yapılmaktadır. • Ağır nörolojik hasarlar • Ağır akciğer hastalıkları • Karaciğer yetersizlikleri • Sepsis • Büyük ve riskli ameliyatlar sonrası bakım • Gastrointestinal sistem kanamaları • Zehirlenmeler • Ağır endokrin bozukluklar • Septik Şok • Hastalarımızın tüm bakım ve ihtiyaçları yoğun bakım ünitemiz tarafından karşılanmaktadır.

YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM

Ünitemizde, prematüre yeni doğanlar, düşük doğum ağırlığı olan yeni doğanlar, riskli tüm yeni doğanlar, solunum sıkıntısı olan yeni doğanlar tedavi ve takip edilmektedir. Ayrıca bir aydan daha büyük çocuklara da yoğun bakım hizmeti verilmekte olup gerek görülen tüm branşlarda 24 saat konsultasyon imkânı mevcuttur. Ünitemizde verilen hizmetler: Solunum desteği: En ileri düzeyde HFO, mekanik ventilasyon, nitrik oksit gibi solunum destekleri dahil tüm invaziv ve noninvaziv solunum destek tedavileri uygulanabilmektedir. Fototerapi: Sarılıklı bebeklerde vazgeçilmez tedavi yöntemi olan bu yöntem için hastanemizde LED ışıklı, sarılığı oluşturan bilirübin maddesini en hızlı şekilde düşüren cihazlar kullanılmaktadır. Bu sayede sarılıklı bebeklerde kan değişimi ihtiyacı çok nadir olmaktadır. Göbek katateri ve perkütan santral katater uygulaması: Sık kan alınması ve uzun süre damardan beslenmesi gereken bebekler için yerleştirilen kataterler ile hem bebeklerin hem daha az işleme maruz kalması hem de takibinde kolaylıklar sağlanmaktadır. Ayrıca prematüre bebeklerde ve durumu stabil olmayan bebeklerde göbek arterinden kan basıncı izlemi yapılabilmektedir. Total parenteral nutrisyon: Beslenemeyen bebeklerde çok önemli olan protein, şeker, yağ, vitamin gibi tüm besin ögeleri hastanemizde hazırlanarak damar yoluyla verilebilmektedir. Toraks tüpü takılması: Akciğerde hava kaçağı yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Biriken havanın bir tüp yardımıyla boşaltılması solunumu rahatlatmaktadır. Retinopati muayenesi: Prematüre bebeklere özel göz muayenesi ve gerektiğinde buna yönelik her türlü tedavi uygulanabilmektedir. Kan değişimi: Sarılıklı bebeklerde artık daha az da olsa zaman zaman kan değişimine ihtiyaç olabilmektedir. İşitme testi Topuk kanı alınması