Kızamıkçık (Rubella)

Rubella virüsünün etken olduğu, döküntüyle seyreden, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kış ve ilkbahar aylarında daha sık görülür.
Hastalık, kızamıktan daha hafif seyreder.

Döküntüleri kızamığa benzer ancak daha açık renklidir, iki üç günde kaybolur. Açık kırmızı renktedir. 
Boyun bölgesindeki lenf bezleri şişer. Kulak arkası ve kafanın arka kısmındaki lenf bezlerinde büyüme görülür.
Kızamıkçığın hiç döküntü olmadan sadece boyunda şişlikle seyretme ihtimali de vardır.

Hamileliği sırasında kızamıkçık geçiren kadınların çocuklarında doğuştan sağırlık, görme bozukluklar, kalpte yapısal bozukluklar görülebilir. Bu nedenle gebelik sırasında kızamıkçık açısından dikkatli olunması gerekir. 



Kızamık

Kızamık; virüs kaynaklı bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıklarıyla bulaşan ve bir kez geçirildikten sonra hayat boyu bağışıklık kazanılan bir hastalıktır. Ancak bebeklerde ve yaşlılarda tehlikeli hastalıklar arasında gelmektedir.

Kızamıkta virüsün kuluçka süresi 10-14 gündür. İlk 3 günde yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı gibi soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ağızda üst azı dişlerinde ve yanak içinde küçük beyaz lekeler meydana gelmektedir. İlerleyen günlerde ateş 39-40 derecelere kadar çıkmaktadır. Kulak arkasından ve yüzden başlayıp vücudun diğer bölümlerinde döküntüler oluşmaktadır. Döküntülerden sonra geçici kırmızı lekeler oluşmaktadır.

Hava damlacıklarındaki kızamık virüsünün ağız veya burun yoluyla vücuda girmesiyle hastalık ortaya çıkmaktadır. Vücuda giren virüs üreyerek tüm vücuda ve kana yayılmaktadır. Hastalığın kana bulaşmasıyla belirtiler ortaya çıkmaktadır. 

Kızamık geçiren hastalarla temas edenler hastalıkta risk faktörü oluşturmaktadır. Özellikle daha önce bu hastalığı geçirmeyenlerde risk artmaktadır. Bunun yanında kızamık hastalığında, kızamık aşısı olmayan çocuklar ve yaşlılar risk oluşturmaktadır.

Kızamık hastalığında göz konjonktivası iltihabı oluşabilir. Bunun yanında kızamık enfeksiyonu; tüberküloz, zatürre, lenf bezi iltihabı, orta kulak iltihabı ve beyin iltihabı gibi hastalık virüslerinin tetiklemesi söz konusudur.

İlk belirtileri soğuk algınlığına benzeyen kızamıkta; ağız içinde beyaz lekeler fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktor randevusu oluşturulmalıdır. Randevu öncesinde hastaya ağız maskesi takılmalı ve hastaneye bu şekilde gidilmelidir. Böylece hastalık virüsünün havaya bulaşması bir miktar engellenebilir.

Kızamıkta; yapılan fizik muayene, hasta şikayetleri ve en önemlisi ağızda ve diş etlerinde ortaya çıkan beyaz lekeler tanı konulmasını sağlamaktadır.

Kızamık tedavisinde öncelikle istirahat çok önemlidir. İlk 10 gün boyunca hasta istirahat etmeli ve diğer kişilerle temas etmemelidir. Virüsü tamamen ortan kaldıracak bir tedavi şekli ne yazık ki bulunmamaktadır. Kullanılan ilaç tedavisi belirtileri hafifletmek için uygulanmaktadır. Bu süreçte genellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaktadır.

Kızamık hastalığında istirahat çok önemlidir. Hastanın odası düzenli olarak havalandırılmalı, çarşafları ve kıyafetleri değiştirilmelidir. Bunun yanında hasta ile çok fazla yakın temasta bulunulmamalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalar tüketilebilir. Bunun yanında kızamıktan korunmak için 15 aylık çocukların kızamık aşısını olması hastalıkta etkili olacaktır. 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!