Kavermom

Kavernom genel olarak beyinde görülen damarsal bozukluklardır ve genellikle küçük boyutlardadır. Ancak büyük boyutta da rastlanabilmektedir. Laboratuvar ortamında incelendiğinde içi kan ile dolu ince duvarlı odacıklar olduğu gözlemlenir. Tahmin edilenin aksine bir tümör değildir.

Yüzeysel kavernomlar genellikle belirti vermezler. Baş ağrısı sadece şüphelerden biri olabilir. Çeşitli nedenlerle muayene sırasında tesadüfen bulunabilir. Belirti veren kişilerin en çok şikayet ettikleri durum ise epileptik krizlerdir. Derin ve omurilik soğanı tabanlı kovernomlarda ise genellikle hastanın hastaneye başvurması ile hastalık belirlenir.

Kavernom nedenleri hastadan hastaya farklılık gösterebilmektedir. Kavernom nedenleri genetik faktörler ve çevresel faktörler olarak iki gruba ayrılır. Ailesinde kavernom olan bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir. Gen yoluyla yatkınlık gözlemlenebilir. Buna ek olarak çevresel faktörler de kavernom oluşumuna sebebiyet verir.

Kavernom hastalığına yakalanma riski en yüksek olan hastalar genellikle genetik yatkınlığı bulunan hastalardır. Ailede kavernom hastalığına yakalanmış bir birey var ise diğer bireylerde görülme riski de artacaktır. Ayrıca çeşitli travmalar sonucunda bu hastalığa yakalanma riski de artmaktadır.

Komplikasyonlar kavernomların nerede oluştuğuna bağlıdır. Omurilikte oluşan kavernom ile beyinde oluşan kavernomun oluşturacağı komplikasyon tamamen farklıdır. En sık rastlanan komplikasyonlar; beyin kanaması, bilinç kaybı, yürüme bozukluğu ve denge problemidir. Uzman hekim hasta muayenesinden sonra olası komplikasyonları belirleyebilir.

Doktor randevusu öncesinde; ailede kavernom sahibi olanlar en ufak bir şüphede geç kalmadan uzman hekime danışmalıdır. Belirtileri ve yaşadığı problemleri not alarak muayene sırasında doktora iletmeleri faydalı olabilir.

Tetkik yöntemleri hastadan hastaya farklılık gösterir. Hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak uzman hekim tarafından karar verilir. Genel anlamdaki tetkik yöntemleri ise MR ve beyin tomografisidir. Ayrıca hastanın şikayetleri ve geçirdiği travmaların hikayesi de hastalığın belirlenmesinde önemli bir role sahiptir.

Kavernom tedavi yöntemi birtakım hastalıklara göre daha ciddi ve zordur. Uzman hekimin muayenesinden sonra karar vereceği tedavi şekli farklılık gösterir. Lakin günümüzde en yaygın kavernom tedavi yöntemi cerrahi bir işlemi kapsamaktadır. Ciddi ve riskli durumlar taşıdığı için cerrahi müdahale uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirildiği taktirde etkili olabilmektedir. Cerrahi yapılamayan hastalarda ise Gamma Knife (Gamma Bıçağı) ile yakarak tedavi edilebilmektedir.

Daha sağlıklı ve rahat bir yaşam için uzman hekimin yönlendirmelerine muhakkak uyulmalıdır. Vermiş olduğu yasaklar listesi ya da yapılacaklar listesi titizlikle uygulanmalıdır. Tedavi sonrası muayeneler aksatılmamalıdır. Cerrahi müdahale sonrası hasta normal yaşama dönmekte acele etmemeli sağlıklı ve güvenli adımlar atmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!