Dolgu

Dişin çürümesiyle zarar görmüş dişe dolgu uygulanır. Dolgu dişin işlevini gerçekleştirmesi için yapılmaktadır. Diş çürüğünün tamamen temizlenmesi ve tekrar bakterinin girmesi önlenir. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, gümüş, bakır, kalay, porselen, kompozit reçine yani diş renginde dolgu ve amalgamdır. Dişte ne çeşit bir dolgu malzemesi kullanılması gerektiği doktor tarafından hastaya belirtilir. Çok özel bir sebep olmaması dışında seçimi hasta yapar.

Dişte çürüme başlarken genellikle ağrı oluşturmaz.  Çürüğün ağız içerisinde belirgin hale gelmesi 18 aya kadar sürebilen bir prosedürdür ve bu süreç içerisinde öncelikle soğuk ve tatlıya hassasiyetle kendini belli eder. Bu dönemden sonra görülmeye başlanan kendi kendine ağrı, sıcakla ağrı ve gece ağrısı çürüğün dişin içindeki canlı kısma kadar ulaştığını ve artık çok büyük ihtimalle kanal tedavisi gerektirdiğini göstermektedir. Şiddetli ağrı ve daha da ilerleyen vakalarda iltihaplanma ve yüzde şişlik görülebilir.

Travma, ani ısı değişimleri ve ağız bakımının aksaması çürük oluşumunu tetikleyen faktörlerdir. Diş aralarında veya yüzeylerinde yiyecek birikimi öncelikle bu bölgelerde dişeti problemleriyle kendini gösterir ve bakım aksamaya devam ederse ağız içi bakterilerinin bu yiyecek kalıntılarını kullanarak oluşturdukları asit içerikleri, dişin mine yüzeyinde aşınma açılma ve bu açıklıklardan dişin içine ulaşan bakteriler sebebiyle de diş çürüklerine sebebiyet verir.

Dişleri kullanarak sert kabuklu kuru yemişlerin kabuğunu kırmaya çalışmak, doğuştan güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olmamak, diş temizliğine özen göstermemek, süt, peynir ve yoğurt gibi diş sağlığına faydalı yiyeceklerin tüketilmemesi, çok fazla sıcak ya da soğuk içecekler ve yiyeceklerin tüketilmesi, fazla şekerli yiyeceklerin tüketimi dişlerde dolgu tedavisine sebep olan risk faktörleri içindedir.

Diş çürüğüne zamanında müdahale edilmemesi durumunda diş çürüğü daha ileri bir hale gelerek diş kayıplarına neden olabilir. Ayrıca diş çürüğünden kaynaklı dişlerde iltihaplanma gibi durumların yaşanması dişte ağrı, ağızda yara oluşumu ve ağız kokusu gibi sorunlara da sebep olur. Diş randevusu öncesi dişler yumuşak hareketlerle fırçalanmalı ve dişlerin arasında yiyecek kalıntıları kalması ihtimaline karşı ip yardımı ile diş araları temizlenmelidir.

Diş doktoru ağrı şikayeti ile gelen hastaya dolgu gerekip gerekmediğini anlayabilmek için bazı tetkiklerden yararlanır. İlk olarak doktor hastanın diş kontörünü gözlem metodu ile gerçekleştirir. Çürük boyası denilen bir yöntemle dişlerdeki çürük tespit edilir. Bazı durumlarda röntgen yardımı ile de diş çürüğü tespit edilir.

Doktor dişle ilgili şikayetleri dinledikten sonra küçük bir ayna yardımıyla dişleri kontrol eder. Dişte çürük olması durumunda dişteki çürük temizlenerek dolgu yapmak için uygun hale getirilir. Dişin içerisi tamamen temizlenerek dişte bakteri oluşumuna neden olacak bir ortam tamamen ortadan kaldırılır. Diş muayenesi sırasında daha iyi bir tespitte bulunmak için ağızda şikayet edilen bölgenin röntgeni çekilir. Diş için yapılacak tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir.

Dolgu tedavisi sonrasında hastanın tekrar aynı problemleri yaşamaması için diş temizliğine dikkat etmesi gereklidir. Dişleri düzenli olarak doğru teknikle fırçalamak ve diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmekte fayda vardır. Dişlerde oluşan kırık ve çatlaklarda biriken bakteriler belli bir zaman sonra tekrar diş çürüğü yaşanmasına neden olabilir. 6 ayda bir yapılması gereken kontroller ise çürüğün erken fark edilmesini ve ana dişin daha az zarar görmesini sağlar.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!