Brusella

Brusella; insan, sığır, keçi, koyun ve domuzlarda Brusella bakterisi ile ortaya çıkan ve düşük, kısırlık ve meme hastalıklarına neden olan bir hastalıktır. Halk arasında “malta humması, dalgalı humma hastalığı olarak da bilinmektedir.

Yüksek ateş Brusella hastalığında en belirgin özelliktir. Bunun yanında hastalıkta üşüme, aşırı terleme, eklem ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma ve nefesiz kalma gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır.

Brusella hastalığı hayvan dışkısı, süt ve düşük hayvan zarlarının çevreye bulaşması ve insanların temas etmesi ile bulaşmaktadır. Hayvanlar arasında bulaşma ise çiftleşmenin yanında ağız, deri, göz teması ve sağım sırasında yapılan hatalar ile bulaşmaktadır.

Hayvancılıkla uğraşanlar, Brusella hastalığında en önemli risk grupları arasında yer almaktadır. Veterinerler, doktorlar, hayvan tüccarları, süt ve süt ürünleri tüketenler ise diğer risk grupları arasında yer almaktadır.

Brusella bakterisi karaciğer, eklem, lenf bezi, dalak, kalp ve merkezi sinir sistemi olmak üzere vücudun pek çok noktasını etkilemektedir. Kalp iç zarında meydana gelen enfeksiyon, eklem kemiklerinde ağrı, sertlik ve şişlik, testislerde enfeksiyon ve merkezi sinir sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar Brusella hastalığında görülen en önemli komplikasyonlar arasında gelmektedir.

Brusella hastalığında ortaya çıkan belirtileri taşıyorsanız vakit kaybetmeden doktor randevusu oluşturmalısınız. Randevu öncesinde tanıyı kolaylaştırmak için şikayetlerinizi not edebilir ve eksiksiz şekilde doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Eklemlerde meydana gelen ağrı ve şişlik nedeniyle hastalık çoğu zaman romatizma ile karıştırılmaktadır. Aynı zamanda ateş ve terlemenin eşlik etmeside klinik olarak önem arz etmektedir. Ancak kan tahlili, kemik iliği incelemesi ve dokulardan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesi ile kesin tanı konulmaktadır.

Brusella hastalığında en etkili tedavi ilaç tedavisidir. Antibiyotik tedavisi ile hastalık kontrol altına alınmakta ve tedavi başarı ile sonuçlanmaktadır. Hayvancılıkla uğraşan bireylerin birtakım önlemler alması hastalıktan korunmada oldukça etkili olacaktır. Enfeksiyon taşıyan hayvanların süreden ayrılması ve diğer hayvanların veteriner kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bunun yanında ahır ve ağırlarda uygun hijyenik ortamlar oluşturulmalıdır. Süt ve süt ürünlerinin kullanımında pastörize süt tüketilmeli, sokak sütü tüketilecekse mutlaka kaynatılmalı. Çiğ sütle yapılan peynir tüketilmemeli. Güvenilir gıda uygulamasına göre peynir seçilmelidir. Gübre ve toprağa temas eden sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir. 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Mustafa AYDOĞDU
(İç Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Hikmet ŞENDAĞ
(İç Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
İç Hastalıkları (Dahiliye)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!