Çocuklarda Kolit

Kalın bağırsağın iç yüzeyinde ödem oluşması sonucu oluşan bir çeşit iltihap hastalığıdır. Genellikle plakalar ve lezyonlar bağırsağın son bölümünden başlayıp bağırsağın başlangıcına doğru yayılır. Çocuk hastalıkları arasında arasında gelen kolit özellikle 9 üzeri yaşlardaki çocuklarda görülmektedir.

Hastalığın seyri değişkendir. Zamansal olarak şiddetli veya sessiz ilerleyebilir. Bu noktada belirtilerin durumu yaranın oluştuğu bölgeye göre değişir. Çocuklarda kanlı ishal ve karın ağrısı olur.  İltihap ilerledikçe yüksek ateş, ağrı, halsizlik, bulantı ve kusma görülür. Çocuklarda görülen kanlı ishal kronik kan kaybına neden olur. Bu durum sonucunda kansızlık meydana gelir.

Bu hastalığa neyin yol açtığı tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel ve genetik etkilerin rol oynadığı aşikardır. Ailede Hastalığın görüldüğü çocukların hasta olma ihtimali, sağlıklı ailelerin çocuklarına göre daha yüksektir. Çevresel faktörlerde ise annenin hamilelikte sigara ve alkol kullanması, gıdalardan alınan maddeler, bakteri ve virüsler başlıcalarıdır. Bunlara ek olarak; antibiyotik, aspirin, çeşitli ağrı kesiciler hastalığın şiddetlenmesine yol açar.

Hamilelikte sigara ve alkol tüketimi. Yanlış ilaç kullanımı. Hekime danışmaksızın alınan antibiyotik ve ağrı kesiciler. Ayrıca stresli dönemler hastalığın şiddetlenmesine sebebiyet verir. Bu tür çevresel faktörler çocuklarda kolit riskini arttırmaktadır.

Bağırsakta fistül diye adlandırılan yaralar oluşur. Bu sorunun ilaçla çözülmesi zordur. Bu durum acil cerrahi müdahaleyi gerektirir. Karında ani gelişen şişlik, dışkılayamama ve şiddetli karın ağrısı problemlerinde kalın bağırsak genişler ve duvarı incelir. Acil hekim müdahalesi yapılmazsa bağırsak yırtılıp, içeriği hastanın karın içine akar. Bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir. Son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Şikayetlerinizin başlangıç günü ve şiddetini not etmeniz faydalı olacaktır. Ailede bu hastalığa sahip olan bireyleri öğrenmeli ve hekiminize iletmelisiniz. Fazla beklemeden ve gecikmeden hekim kontrolüne gitmek hastalığın ilerlemeden durdurulmasında faydalı olabilir.

Uygulanan dışkı ve kan testi ile bağırsak enfeksiyonu olup olmadığı netleştirilir. Laboratuvar testleri, mikroskobik ve stereoskopik değerlendirme ve testler başlıcalarıdır. Bunlara ek olarak hekimin uygun göreceği hastalığın şiddetine bağlı olarak değişen tetkikler yapılır. Tetkik yöntemi için en önemli etken hastalığın durumu ve gereklilikleridir.

Tedavi sürecinde doktor gözetiminde olmak şarttır. Tedavi şekli ve yöntemi; hastalığın şiddetti ve etki yerine göre hekim tarafından planlanır. Genel olarak tedavide ağızdan alınan haplar ile makat yoluyla uygulanan lavmanlar ile tedavi başlatılır. Gerekli durumlarda hekim tarafından cerrahi müdahale yapılır.

Hastanın uyması gereken belli ve katı bir diyet listesi yoktur. Lakin baharatlı ve acılı besinler hastalığın belirtilerini arttırır. Bu yüzden bu tarz ve çeşitlilikte besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Bakteriyel semptomlar hastalığı arttıracağı için hijyene büyük önem verilmelidir. Tüketilen besinlerin iyi yıkanmış olması, vitamin yönünden zenginliği, el ve yemek yenilen alanın temizliği bu noktada büyük önem taşır.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!